Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2012

βιβλιογραφία



Σημείωμα της ψυχολόγου. 
Μου είναι δύσκολο να προτείνω βιβλία, πρώτον γιατί υπάρχουν πολλά βιβλία που θεωρώ αξιόλογα και δεύτερον  η επιλογή βιβλίου είναι πολύ προσωπική υπόθεση.  Μου έχει συμβεί να διαβάσω κάτι που μου πρότειναν σαν σπουδαίο, αξιόλογο κ.λ.π. και να μου φανεί ανούσιο ή κάτι που βρήκα εγώ υπέροχο να μην αρέσει στους άλλους. Αν ψάχνετε βιβλία σχετικά με συγκεκριμένο θέμα μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου για να σας προτείνω  κάποια. Στη λίστα που ακολουθεί σας προτείνω λίγα από την πληθώρα της βιβλιογραφίας που μπορεί να βρει κανείς. Η λίστα αλλάζει και εμπλουτίζεται συνεχώς...

   


Οι φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, συγγραφέας: Alice Miller, εκδόσεις Ροές. Η βασική ιδέα που εκφράζει η συγγραφέας είναι ότι υπάρχουν παιδιά που μπορούν να νιώσουν και να απαλύνουν τη συναισθηματική ανασφάλεια των γονέων τους και έτσι να κερδίσουν την αγάπη τους, αφού αρνηθούν όμως παράλληλα τις δικές τους επιθυμίες.     


Το ημερολόγιο ενός θεραπευτή, συγγραφέας: Χάρις Κατάκη, εκδόσεις Πατάκη.
'Ενα υπέροχο βιβλίο από το Εργαστήριο Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων. Η συγγραφέας έχει προ πολλού αμφισβητήσει την ανάγκη της απόστασης ανάμεσα στους θεραπευτές και στους θεραπευόμενους χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας μεταξύ τους και καταργώντας την εικόνα ενός παντοδύναμου, απόμακρου και ουδέτερου θεραπευτή.   

 Όμοιως, ομοίω ζευγαρώνει, συγγραφέας: S.Gellert εκδόσεις: Διογένης.
ένα πολύ ωραίο βιβλίο που εξηγεί και αναλύει τους ψυχολογικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούμε για να επιλέγουμε συντρόφους.


Γυναίκες που τρώνε πολύ,  συγγραφέας: Ρενάτε Γκέκελ, εκδόσεις: Οδυσσέας, παρουσιάζει και αναλύει με λεπτομέρεια την βουλιμία μια διατροφική διαταραχή.

Οικογένεια, η σύγχρονη οδύσσεια, συγγραφέας: J. CleeseR.Skynner εκδόσεις: Κέδρος ένα βιβλίο που καταφέρνει να εξηγήσει με απλό λόγο την πολυπλοκότητα των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας, το πως αλληλεπιδρούν και το πόσο δυναμικό σχήμα είναι η οικογένεια, αλλάζει καθώς διέρχεται από διάφορα στάδια: ζευγάρι, απόκτηση παιδιών, εφηβεία....

τα παρακάτω βιβλία είναι του αγαπημένου μου Jorge Bucay,  όπως λέει ο Bucay "οι ιστορίες είναι για να κοιμούνται τα παιδιά και να ξυπνούν οι μεγάλοι" εκδόσεις: Όπερα- Να σου πω μια ιστορία,  - Ιστορίες για να σκεφτείς,  - Να βλέπεις στον έρωτα,          

Στον κήπο του Επίκουρου , αφήνοντας πίσω τον τρόμο του  θανάτου,
συγγραφέας  Irvin Yalom, εκδόσεις Άγρα, μιλά για το πένθος είναι πολύ βοηθητικό βιβλίο ουσιαστικά απομυθοποιεί το θάνατο, δεν θα το πρότεινα όμως αν έχετε πρόσφατη απώλεια αγαπημένου προσώπου.

Συναισθηματική νοημοσύνη, συγγραφέας: Goleman εκδόσεις:  
Ελληνικά Γράμματα, εξηγεί πως μπορούμε να βάλουμε λογική στο συναίσθημα και συναίσθημα στη λογική μας ώστε να διαχειριζόμαστε τη ζωή και τις σχέσεις μας με σοφία. Ένα κομμάτι του βιβλίου αφορά νευροβιολογικούς όρους μπορείτε να το παραλείψετε αν σας φανεί δύσκολο. 

Ο γάμος μπορεί να γίνει απλός, συγγραφέας: Conover Chris εκδόσεις: Θυμάρι ένα βιβλίο για το γάμο, τις δυσκολίες του και προτάσεις για το πως μπορούν να αντιμετωπιστούν.

Βανέσα, στο λαβύρινθο της ανορεξίας, εκδόσεις Θυμάρι

Κατάθλιψη Αυτοθεραπεία χωρίς χάπια,  συγγραφέας: Lana Honos Webb 
εκδόσεις: Πατάκη, ένα βιβλίο αυτοβοήθειας. 
  

βιβλία που προτείνω σε γονείς:

Η τάξη που νίκησε την κρίση, συγγραφέας Γιώργος Μπουμπούσης, εκδόσεις ελληνοεκδοτική. Επίκαιρο βιβλίο για παιδιά ηλικίας 8 - 12 ετών αλλά και για γονείς, τους βοηθά να δουν την κρίση μέσα από τα μάτια των παιδιών και να ανακαλύψουν τρόπους να τη νικήσουν με όπλο το χαμόγελο, την αισιοδοξία την αγάπη...

 Αν αγαπάτε τα παιδιά σας, αγαπήστε πρώτα τον εαυτό σας,       
συγγραφέας: Νίκος Μαρκάκης, εκδόσεις: άγκυρα
 
Τα μυστικά του αποτελεσματικού γονέα, 
συγγραφέας: Gordon  Thomas. εκδόσεις: Ερευνητές

Η πρόκληση να είμαστε γονείς,  συγγραφέας: Dreikurs
εκδόσεις: Θυμάρι

Ανατρέφω το παιδί μου. Το παιχνίδι γονέα – παιδιού,
συγγραφέας: Tenner Sue εκδόσεις: Λιβάνη 2001

Συζήτηση με τους γονείς, συγγραφέας:  Winnicott Donald 
εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα 1995.

Όταν λέμε όχι, γιατί είναι σημαντικό για τους γονείς και το παιδί;   
συγγραφέας:  Phillips  Asha εκδόσεις: Πατάκη 2009

Το μυστικό για ευτυχισμένα παιδιά. συγγραφέας: Biddulph  
Steve εκδόσεις: Πατάκη 2004

Παιδιά και γονείς στο ξεκίνημα μιας σχέσης, συγγραφέας:    
Χουντουμάδη Αναστασία ,εκδόσεις: Ελληνικά γράμματα:1998 

Δεν υπάρχουν τέλειοι γονείς, συγγραφέας: Ιζαμπέλ Φιλιοζα,   
εκδόσεις: Ενάλιος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου