Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Τι μάσκα θα φορέσεις φέτος;




                                                          

Αλήθεια, τι επέλεξες να ντυθείς φέτος; Τι ‘κρύβεις’ πίσω από τη μάσκα; Αποκριές!!! ξεφάντωμα, χορός, διασκέδαση, χαρά, άρση απαγορεύσεων στον τρόπο έκφρασης και συμπεριφοράς…βάζουμε μια μάσκα και νιώθουμε ελεύθεροι να κάνουμε ότι θέλουμε χωρίς λογοκρισία και συνέπειες.Πίσω από τη μάσκα χάνεται το εγώ, πίσω από ένα ρόλο που δίνει άλλοθι αφού δεν θα αναγνωριστείς και δεν θα κριθείς για τις πράξεις σου. Μπορείς να αφήσεις το εγώ σου ελεύθερο να διασκεδάσει με την ψυχή του. Η μάσκα είναι τόσο παλιό σύμβολο όσο η ιστορία του ανθρώπου πάνω στη γη. Είναι μυστικιστικό σύμβολο που το συναντάς σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη, σε έθιμα και θρησκευτικές τελετές. Η μάσκα κρύβει την πραγματική μας ταυτότητα, άλλωστε πετυχημένη μεταμφίεση είναι αυτή που δεν επιτρέπει να μαντέψεις ποιο πρόσωπο κρύβεται πίσω της.

Η ψυχολογική μας ταυτότητα έχει δύο πλευρές: αυτή που φαίνεται κι αυτή που κρύβεται πίσω από την επιφάνεια. Τις Αποκριές έχουμε την ευκαιρία να προβάλλουμε κάποια από τα χαρακτηριστικά της κρυμμένης τον υπόλοιπο χρόνο ψυχολογικής μας ταυτότητας πίσω από μια συγκεκριμένη μάσκα. Κάθε μέρα φοράμε μια μάσκα σε όλη τη διάρκεια του χρόνου: π.χ. τη μάσκα του επαγγελματία που αναφέρετε σε συγκεκριμένο ρόλο, ας πούμε του γιατρού και υπαγορεύει συγκεκριμένη επαγγελματική συμπεριφορά, απαγορεύοντας άλλες εκφράσεις π.χ. αν ο γιατρός έχει ωραία φωνή δεν επιτρέπεται να τραγουδά όταν εξετάζει ασθενή.
Υπάρχουν και οι άνθρωποι που αντιπαθούν τις Αποκριές και τις μάσκες. Συνήθως λένε: δεν μου αρέσουν οι μάσκες εγώ πάντα όλη τη χρονιά δείχνω το αληθινό μου πρόσωπο. Η αλήθεια είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι κατά βάθος φοβούνται τη μάσκα γιατί βιώνουν την εφήμερη μεταμόρφωση σαν ψυχολογική απειλή για το εγώ τους και την αυτοπεποίθηση. Η σκέψη ότι δεν θα έχουν έλεγχο της κατάστασης κι ότι η δύναμη τους απειλείται από τη μεταμφίεση δεν τους επιτρέπει να εκφραστούν.
Και φυσικά το τι επιλέγεις να ντυθείς από μόνο του αποτελεί μια δήλωση. Έτσι αν επιλέξεις τη μάσκα της Κοκκινοσκουφίτσας επιθυμείς φυγή από την πραγματικότητα σ ένα παιδικό, αγνό κόσμο. Με τη στολή καμαριέρας προβάλλεις τη σεξουαλική πλευρά που πιθανότατα καταπιέζεις τον υπόλοιπο χρόνο και τώρα θέλεις τα βλέμματα και την προσοχή πάνω σου. Αν επιλέγεις μια άσχημη μάσκα π.χ. το τέρας δεν έχεις καθόλου θέμα με το να τσαλακωθείς. Τα δημιουργικά και εύστροφα άτομα προτιμούν να δημιουργούν πρωτότυπες ενδυμασίες, δεν ακολουθούν την πεπατημένη. Συχνά αναρωτιόμαστε γιατί πολλοί άνδρες τις Αποκριές ντύνονται γυναίκες…και μάλιστα με πολύ τολμηρές εμφανίσεις, μα για να εκφράσουν την καταπιεσμένη όλη τη χρονιά θηλυκή πλευρά τους !
Σκεφτείτε… αν θέλετε, τι μάσκες φοράτε στην καθημερινή σας ζωή; Αν νιώθετε καλά και βολικά πίσω από αυτές δεν υπάρχει πρόβλημα. Αν όμως σας πέφτουν λίγο ‘βαριές’, ‘δύσκολες’ και ‘πληγώνουν’ από κάτω το αληθινό πρόσωπό σας ίσως να επείγει η αντικατάστασή τους… και φυσικά η απόφαση για την αλλαγή και την αντικατάστασή τους είναι μόνο δική σας...
 Άρθρο της Μαρία Σκαρλάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου