Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2016


Βιογραφικό

Μαρία Σκαρλάτου
Ψυχολόγος
             

                 
Η  Μαρία Σκαρλάτου γεννήθηκε στη Λαμία.
Αποφοίτησε από το τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, της Σχολής  Κοινωνικών Επιστημών στο Ρέθυμνο.
 Απέκτησε άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από τη Νομαρχία Ηρακλείου, αριθμός Αδείας  19354/31-10-1995.
Είναι τακτικό μέλος του Σ.Ε.Ψ. (Σύλλογος Ελλήνων Ψυχολόγων)


Εκπαίδευση

Πραγματοποίησε την πρακτική της άσκηση στο Σύλλογο ‘Φίλοι του Παιδιού’ στο Ηράκλειο Κρήτης για ένα χρόνο. Αντικείμενο άσκησής της ήταν  η συμβουλευτική εφήβων με παραβατικές συμπεριφορές.

 Εθελοντική συμμετοχή στη Σχολή Γονέων του Ι.Κ.Α Ηρακλείου Κρήτης πραγματοποιώντας εισηγήσεις με θέματα ψυχολογίας παιδιού και εφήβου.


Υπήρξε άμισθος επιστημονικός συνεργάτης της Ψυχιατρικής  Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου για ένα χρόνο. Στο διάστημα αυτό συμμετείχε καθημερινά, στην Ψυχιατρική  ομάδα για την κλινική διαχείριση των ασθενών της μονάδας βραχείας νοσηλείας  και στη κλινική αξιολόγηση και θεραπευτική παρέμβαση των ασθενών της  κλινικής  (300 ώρες) . Επίσης συμμετείχε στην οργάνωση και λειτουργία της ομάδας ψυχοθεραπείας ασθενών κλινικής  με 64 ώρες άσκησης.

Παρακολούθησε πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Συστημική  ψυχοθεραπεία για τρία χρόνια. Το πρόγραμμα οργανώθηκε από τον τομέα Ψυχιατρικής και Επιστημών Συμπεριφοράς της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης με επιστημονικό υπεύθυνο τον  κ. Ν. Παρίτση, Διευθυντή της Ψυχιατρικής Κλινικής. Το πρόγραμμα περιελάμβανε: θεωρητική κατάρτιση, βασικές αρχές της Συστημικής επιστήμης και εφαρμογή τους στη θεραπεία και παρακολούθηση ψυχοθεραπευτικών συνεδριών στο μονόδρομο καθρέφτη.

Παρακολούθησε διετές πρόγραμμα εκπαίδευσης στην Βραχεία ψυχοθεραπεία  STAPP (Short Term Anxiety Provoking Psychotherapy) που  διευθυνόταν  από τον επίτιμο καθηγητή του Harvard  P. Sifnaios στην Αθήνα.

Εκπαιδεύτηκε στο Ι.Δ.ΕΚ.Ε (Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων) με σεμινάρια αναφορικά με την συμβουλευτική γονέων και τη συμβουλευτική υποστήριξη και αγωγή υγείας, ρομά, παλιννοστούντων και μεταναστών, συνολικής διάρκειας 90 ωρών. 

Εκπαίδευση στο πρόγραμμα  ‘Διαχείριση χωρισμού - Διαζυγίου γονέων’, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Εκπαίδευση στο πρόγραμμα ‘Διαταραχές πρόσληψης τροφής ‘, Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.


 Εργασιακή εμπειρία

Εργάστηκε  στη Χ.Ε.Ν Ηρακλείου Κρήτης για δύο χρόνια ως υπεύθυνη του  προγράμματος συμβουλευτικής και ψυχολογικής στήριξης. Αντικείμενο εργασίας της: η ψυχολογική στήριξη ατόμων και οικογένειας, η οργάνωση και λειτουργία ομάδων αυτογνωσίας και αυτοβοήθειας, εισηγήσεις με θέματα οικογένειας και διαπροσωπικών σχέσεων.

Συνεργάστηκε με το Πνευματικό κέντρο Σταυρού Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Λαμιέων, πραγματοποιώντας συμβουλευτική σε γονείς και σε ομάδες μαθητών Λυκείου με σκοπό τη  διαχείριση του άγχους των εξετάσεων.

Εργάστηκε με το πρόγραμμα ‘Εύξεινη Πόλη’ στην Διεύθυνση Υγείας και Δημόσιας Υγιεινής της Νομαρχίας Φθιώτιδας για ένα έτος. Αντικείμενο εργασίας της:
Η συμβουλευτική στήριξη ατόμων που απευθυνόταν στο σταθμό ψυχολογικής Στήριξης . Η ψυχολογική και συμβουλευτική στήριξη παιδιών και ενηλίκων κατ’ οίκον σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Επισκέψεις σε δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικούς σταθμούς με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση προβληματικών συμπεριφορών στην προσχολική και σχολική ηλικία.
 
Εργάστηκε στο πρόγραμμα Σχολών γονέων του Ι.Δ.ΕΚ.Ε ως εκπαιδεύτρια για 3 έτη συμπληρώνοντας 400 ώρες συμβουλευτικής γονέων στον νομό Φθιώτιδας.

Δίδαξε για 4 χρόνια στο ΙΕΚ Λαμίας:  Εξελικτική ψυχολογία, Γενική ψυχολογία και Κοινωνική ψυχολογία στην ειδικότητα Προσχολικής αγωγής Δραστηριοτήτων δημιουργίας και έκφρασης (168 ώρες)

Είναι εισηγήτρια προγραμμάτων ΛΑΕΚ – ΟΑΕΔ.

Από το 2001 ως σήμερα εργάζεται στο γραφείο της ιδιωτικά παρέχοντας υπηρεσίες ψυχικής υγείας.


 Επαγγελματική δραστηριότητα

Από το 2003 ως το 2012 υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης διαφόρων τηλεοπτικών εκπομπών
της τοπικής τηλεόρασης αναλύοντας θέματα ψυχολογίας.

Επί σειρά ετών υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης ιδιωτικών παιδικών σταθμών με αντικείμενο αξιολόγηση των παιδιών στην τάξη , συμβουλευτική γονέων για θέματα προσχολικής ηλικίας και εισηγήτρια Σχολών γονέων.

Συμμετείχε  ως εισηγήτρια στο 11ο Πανελλήνιο συνέδριο Νεφροπαθών με θέμα Ειδικότητες απαραίτητες στο πλευρό του νεφροπαθούς και του νευρολόγου. Η σημασία της ψυχολογικής στήριξης.

 Συμμετείχε  ως εισηγήτρια στον Πανελλήνιο συνέδριο Σχολών Γονέων με θέμα: Καλές Πρακτικές Εκπαιδευτών των σχολών γονέων της Γ.Γ. Ε.Ε


Συμμετείχε και συμμετέχει ως ιδιώτης με εισηγήσεις και βιωματικά σεμινάρια σε εκδηλώσεις συλλόγων, ιδιωτικών και δημοσίων φορέων (σχολεία, φροντιστήρια, πολιτιστικοί σύλλογοι)
με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση αναφορικά με θέματα ψυχικής υγείας.

Αρθρογραφεί σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με επιστημονικά άρθρα

Φροντίζει να ενημερώνεται μέσα από διαρκή εκπαίδευση και συμμετοχή σε σεμινάρια και συνέδρια για τις εξελίξεις στο χώρο της ψυχολογίας.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου