Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Πόσες ειδήσεις πρέπει να ακούμε;



    Συχνά σχόλια που ακούω τον τελευταίο καιρό γύρω μου αφορούν τις ειδήσεις : ‘χάλασε η διάθεσή μου με το που άνοιξα την τηλεόραση’ ‘ άκουσα ότι… και τρόμαξα’ ‘ τι άλλο μας περιμένει’ ‘έπαθα κατάθλιψη’ κ.λ.π.
Και θα μου απαντήσετε πολύ σωστά μα… να μην ακούω ειδήσεις; να μην ενημερώνομαι; να μην ξέρω τι γίνεται στον κόσμο; Και θα σας ρωτήσω στη συνέχεια; Εσείς πόσες ειδήσεις αντέχετε να ακούτε χωρίς να κινδυνεύει η ψυχική σας υγεία;
Απλές συμβουλές για να μη σας χαλούν τη διάθεση οι ειδήσεις:
- Δεν χρειάζεται να ενημερώνεστε από τρία διαφορετικά κανάλια καθημερινά τρεις φορές την ημέρα για να έχετε σφαιρική ενημέρωση. Διαλέξτε ένα! Αυτό που σας επιβαρύνει λιγότερο και θεωρείται ότι παρέχει στο μέτρο του δυνατού αντικειμενική πληροφόρηση…μην ξεχνάτε ότι μπορούμε να ενημερωθούμε από ηλεκτρονικό τύπο, χωρίς την έντρομη φωνή του παρουσιαστή ειδήσεων… γιατί όταν βομβαρδιζόμαστε από κακές ειδήσεις αυτόματα αποθηκεύουμε τις άσχημες πληροφορίες χωρίς λογική σκέψη και κριτική ικανότητα και τις αντιμετωπίζουμε σαν πραγματικότητα…

- Φιλτράρουμε ότι ακούμε. Περισσότερο από τα ίδια τα πράγματα μας τρομάζουν οι σκέψεις που κάνουμε γι’ αυτά! Έχουμε την τάση ως λαός να χρησιμοποιούμε πολύ το συναίσθημα ( στην υπερβολή του) και πολύ λιγότερο τη λογική μας. Θυμώνουμε, κλαίμε, δείχνουμε τα συναισθήματά μας, είμαστε εξωστρεφείς και τη λογική τη συναντάμε όταν πια έχουμε καταστρέψει οι ίδιοι κάτι σημαντικό.

- Σκεφτείτε τι καλό υπάρχει στη ζωή σας: παιδιά, σύντροφος, φιλίες και φροντίστε να είστε παρόντες στη δική σας ζωή και στις σχέσεις σας. Η σημαντικότερη ζημιά που έχουν υποστεί οι ανθρώπινες σχέσεις από την κρίση είναι η έλλειψη παρουσίας. Είμαστε με τα παιδιά μας και τη στιγμή που είναι μπροστά μας και τα κοιτάμε δεν τα βλέπουμε γιατί λείπουμε, χανόμαστε σε σκέψεις, υπολογισμούς, σενάρια και χάνουμε στιγμές, χαράς, ανθρώπινης επαφής και επικοινωνίας … και οι στιγμές που χάνονται δεν γυρίζουν πίσω!

Δεν μπορείς να μην ακούς ειδήσεις… θα συμφωνήσω, μπορείς όμως να ελέγχεις τις πληροφορίες που σε κατακλύζουν. Δεν μπορείς να αρνηθείς την κρίση ναι αλλά δεν μπορείς να αρνηθείς και τη ζωή επίσης!!!

 Άρθρο της Μαρίας Σκαρλάτου 
δημοσιευμένο στο www.mag24.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου