Κυριακή 6 Ιουλίου 2014

Περί διακοπών...




Διακοπές…

Με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας είναι ανάγκη ή πολυτέλεια; 

Για τους περισσότερους ακριβώς λόγω των συγκεκριμένων κοινωνικών και οικονομικών παραμέτρων είναι περισσότερο ανάγκη από ποτέ!  Μόνο που αυτή η ανάγκη δεν μπορεί να ικανοποιηθεί με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όπως παλιότερα… Η επανάληψη συγκεκριμένων δραστηριοτήτων η ρουτίνα, προσφέρει την αίσθηση σταθερότητας και κανονικότητας στην καθημερινότητα μας. Όμως κάποια στιγμή αυτή η σταθερότητα και κανονικότητα γίνεται κουραστική. Στην χώρα μας η χρονιά για το μεγαλύτερο κομμάτι  του πληθυσμού  ξεκινά με το άνοιγμα των σχολείων το Σεπτέμβρη και κλείνει με το κλείσιμό του προς Ιούνιο. Μόλις τα σχολεία κλείσουν αρχίζουν οι συζητήσεις και αναζητήσεις  για το τι θα κάνουμε το καλοκαίρι. Και οι διακοπές γίνονται το επίκεντρο μιας και η κούραση ψυχική και σωματική από όλη τη χρονιά ξεσπάει.

Νομίζω θα ήταν καλό να επαναπροσδιορίσουμε τι είναι διακοπές: η λέξη σημαίνει ουσιαστικά το σταμάτημα του συνηθισμένου καθημερινού ρυθμού. Έτσι μην έχετε στο νου σας πάντα ότι διακοπές σημαίνει νησί, ονειρεμένη παραλία, κάθε βράδυ έξοδο κ.λ.π.  και το ξεχασμένο σπίτι στο χωριό ή το εξοχικό κάποιας θείας που για χρόνια σνομπάρατε, μπορεί να αποδειχτεί ιδανικός τόπος όχι για να πενθήσετε για ότι χάσατε αλλά για να  προσπαθήσετε να περάσετε καλά με αυτά που έχετε…αν το καλοσκεφτείτε και τότε που μπορούσατε επειδή είχατε χρήματα, μάλλον δεν ήταν όλα τέλεια….έτσι δεν είναι;

Άρα προσγειωνόμαστε στην πραγματικότητα και προσπαθούμε ρεαλιστικά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε! Είμαστε εξωστρεφής λαός, προσκαλούμε, ανοίγουμε το σπίτι μας εύκολα, όλο και κάποια πρόσκληση θα δεχτείτε…αλλά ακόμη κι αν μείνετε σπίτι, μην αφήσετε τη μιζέρια και την κακοκεφιά να κάνει κατάληψη!  Μπορείτε να περάσετε καλά αφαιρώντας υποχρεώσεις από τη μέρα σας και προσθέτοντας ευχάριστες ασχολίες ακολουθώντας το ρυθμό που για σας μεταφράζεται ως ξεκούραση. Για κάποιους αυτό σημαίνει το να κινούνται αργά με ρυθμό σαλιγκαριού, για άλλους το να κάνουν μαζεμένα όσα δεν πρόλαβαν όλη τη χρονιά. Αφήστε λοιπόν στην άκρη αρνητικές σκέψεις και ανησυχίες και συγκεντρωθείτε στο σκοπό σας που δεν είναι άλλος από το να κάνετε πραγματικά... διακοπές!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου